تغذیه سالم در زندگی امروز که پر از آلودگی و اشعه های مضر و سفرهای شهری طولانی مدت و بیماری های جور واجور است، امر بیش از اندازه مهمی است.

با اینحال برای بیماران ITP که کمبود پلاکت یکی از چالش های اصلی آنها است، تغذیه نکته مهم تری می نماید.

در اینجا سعی داریم با نگاهی به مطالب ایرانی و خارجی، موارد تغذیه ای مهم برای بیماران ITP را متذکر شویم،  توجه کنید که در وضعیت های خاص مانند پلاکت های پایین تر از 50 تغذیه تنها راه درمان نیست و شما باید حتماً تحت نظر پزشک باشید.

در ابتدا به 12 نکته تغذیه ای که سایت PDSA مختص بیماران ITP بیان کرده است، می پردازیم.

در نظرسنجی از درمان غیر سنتی در حدود 40 درصد از پاسخ دهندگان به بهبود برخی علائم خونریزی و افزایش تعداد پلاکت ها با رژیم ماکروبیوتیک (و یا رژیم توصیه شده بر اساس نوع خود) که توسط دکتر پیتر جی دی آدامو توصیه شد اشاره کردند. موفقیت های کمتری نیز برای رژیم اتکینز (Atkins) و زون (Zone) ، پروتئین بالا و رژیم های کم کربوهیدرات گزارش شده است.

اگر می خواهید برخی از تغییرات این رژیم غذایی را انجام دهید، لطفاً تغییرات را به آرامی انجام دهید تا بدن بتواند خود را با آن تنظیم کند. گاهی اوقات تغییرات رژیم غذایی می تواند در بدن شما سم زدایی انجام دهد و علائم پیری را نیز از بین ببرد.

این پشنهادات تنها دستورالعمل هستند، مطمئن باشید که در مورد تغییرات رژیم غذایی با پزشک خود صحبت کنید.

  1. خوردن انواع مختلفی از مواد غذایی تازه: غذاها را بصورت تازه مصرف کنید و تا حد امکان از غذاهای کنسروی و یخ زده استفاده نکنید. همچنین از غذاهای باقیمانده در یخچال مانده هم تا حد امکان استفاده نکنید. ارزش تغذیه ای در مواد غذایی با گذشت زمان از بین می رود. توجه داشته باشید که شما باید طیف مختلفی از غذاهای سالم را استفاده کنید تا انواع مختلف مواد مغذی را برای بدنتان فراهم آورید.
  2. خوردن غذاهای کامل: خوردن کل دانه غلات، برنج قهوه ای و تمام محصولات گندم را دستور کار قرار دهید. مقدار آرد سفید، برنج سفید و غذاهای فرآوری شده را کاهش دهید. دانه های فرآوری شده پوشش طبیعی مواد مغذی خود را از بین می برند.
  3. خوردن غذاهای ارگانیک: خوردن غذاهایی که رشد طبیعی تنها با استفاده از کودهای طبیعی. برخی از آفت کش ها و علف کش ها داشته اند، نشان داده اند که بیماری های خود ایمنی و پلاکت ها را کاهش می دهد. افزودنی ها و نگهدارنده ها می توانند باعث ایجاد رادیکال های آزاد در بدن شما شوند.
  4. کاهش قند و شکر: مقدار شکر پالایش شده سفید و همچنین فروکتوز، شربت ذرت، عسل و سایر شیرینی ها را کاهش دهید. همچنین  میوه و آب میوه مصرفی خود را کنترل کنید. شکر به بیماری های اسیدی در بدن کمک می کند.
  5.  محصولات لبنی را کاهش دهید: با توجه به سیستم بدن خودتان در واکنس به این مواد غذایی و البته با در نظر گرفتن نیاز بدنتان به آنها،  شیر یا پنیر، بستنی و ماست را از رژیم غذایی خود کاهش دهید یا از بین ببرید. نشان داده شده که غذاهای لبنی به شکل گیری موکوس کمک می کنند و برخی از بیماری های خودایمنی را تشدید می کنند.
  6. خوردن چربی های سالم: از روغن های سرد سرد مانند زیتون و یا کلزا در پخت و پز و پخت استفاده کنید. از هیدروژنه یا چربی های ترانس اجتناب کنید. این ها به آسیب های رادیکال آزاد کمک می کند. مقدار غذای زیاد سرخ شده را کاهش دهید زیرا به ایجاد رادیکال های آزاد کمک می کنند.
  7. سبز باشید: خوردن هر چه بیشتر سبزیجات برگ سبز، به ویژه کلم و کلم. سبزیجات دریایی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. این انتخاب ها شامل مقدار زیادی کلسیم، مواد معدنی و ویتامین K برای کمک به لخته شدن مناسب است. «البته در مورد غذاهایی که لخته شدن کمک می کنند مانند کلم، با پزشک خود مشورت کنید، در شرایطی ممکن است پزشک دستور عدم استفاده بدهد.»
  8. محدود کردن گوشت:برای تأمین پروتئین از ماهی های نرم، ماهی سفید، غلات و حبوبات و برخی از آجیل ها استفاده کنید. گوشت اغلب با آنتی بیوتیک های باقی مانده، هورمون ها و چربی های اشباع شده همراه است.
  9. اجتناب از غذا مشکل ساز: از نوشیدنی های الکلی که می تواند باعث آسیب رساندن به مغز استخوان اجتناب کنید. مقدار زغال اخته، انگور قرمز، سیر، پیاز، زنجبیل، جینسنگ و گوجه فرنگی را کاهش دهید. این غذاها  با لخته شدن خون در تضادند. همچنین غذا و نوشیدنی حاوی کوینین می تواند پلاکت ها را کاهش دهد.
  10. اجتناب از غذاهای آلرژیک: حتماً یک تست آلرژیک غذایی داشته باشید و از برنامه خود را بر اساس آن تنظیم نمایید.
  11. غذا را خوب بجوید: در هنگام خوردن غذا، مهم است که غذا را آنقدر بجوید که شبیه مایع شود، این کار به هضم غذا کمک می کند و مواد مغذی بیشتری را وارد جریان خون شما می کند.
  12. آب تمیز و گرم بنوشید: بهتر است آبی که می نوشید در دمای محیط یا بالاتر از آن باشد. آب یخ باعث کند شدن یا جلوگیری از فرآیند گوارشی می شود. همچنین از آب تصفیه شده استفاده کنید. آب شیر ممکن است حاوی مواد مضر باشد.

 

در ادامه با غذاهای پلاکت ساز آشنا شوید…