در یک مقاله 12 نکته تغذیه ای پیشنهادی سایت PDSA را برای بیماران ITP بیان کردیم.

حالا در این مقاله قصد داریم به معرفی خوردنی ها و نوشیدنی هایی بپردازیم که به ساخت پلاکت در بدن شما کمک می کنند. تغذیه مناسب می تواند کمک شایانی به بهبود شما و سرعت بخشیدن به روند درمانی شما داشته باشد.

با این حال فراموش نکنید که شما در هنگام درمان باید در مورد این غذاها با پزشک خود مشورت کنید، زیرا بعضی از این غذاها ممکن است روند درمان شما را با اختلال روبرو کند. برای مثال وقتی در حال درمان با مبترا هستید، شاید استفاده از دمنوش بابونه که باعث تقویت سیستم ایمنی می شود، چندان مناسب نباشد، زیرا هدف مبترا پایین اوردن سیستم ایمنی شما می باشد تا از آن طریق رفتار آنتی بادی های بدن شما را نسبت به پلاکت ها تغییر دهد.

ادبیات قدیمی اذعان می کند که قدرت انسان در خون است، این امر در ادبیات پزشکی امروزی نیز درست به نظر می رسد، حدود 5 لیتر از بدن ما را خون تشکیل می دهد و در واقع خون است که مواد مختلف را در سراسر بدن پخش می کند.

اما پلاکت ها کوچکترین سلول های خونی هستند که وظیفه لخته کردن خون را در هنگام خونریزی به عهده دارند. پلاکت ها نام خود را از ظاهر پلاستیکی شان گرفته اند.

همانطور که هر بیمار ITP می داند، مقدار لازم پلاکت بدن میان 135000 تا 450000 در هر میکرولیتر از خون می باشد. توجه ویژه به پلاکت زمانی که تعداد پلاکت به زیر 50000 عدد می رسد شروع می شود و در شمارش های 10000 یا 20000 هزار توجه شدید تری صورت می پذیرد.

 

آیا می توان تعداد پایین پلاکت را به صورت طبیعی درمان کرد؟

پاسخ به این سوال «بله» می باشد، مطالعات نشان داده است که غذاهایی وجود دارند که به طور طبیعی و ایمن می توانند باعث افزایش تعداد پلاکت خون ما شوند. به طور گسترده ای پذیرفته شده است که رژیم بهبود یافته و یا سالم تر به حفظ سطح پلاکت های خون بدن کمک می کند و تنها با داشتن رژیم سالم تر است که به طور طبیعی پلاکت های بیشتری تولید می شود.

 

مواد غذایی ذکر شده در زیر برخی از موارد خاص تر است که به نظر می رسد در تولید نتیجه مورد نظر ما تأثیر بیشتری دارند، این مجموعه تلفیقی از پیشنهادات متخصصان ایرانی و خارجی می باشد و سعی شده است نظر همه آنها لحاظ شود:

  1. پاپایا:  آب پاپایا یک روش عالی و طبیعی برای افزایش تعداد پلاکت های خون است. دمنوش ساده برگ پاپایا نیز برای کل خون و به ویژه برای افزایش تعداد پلاکت خون در بدن مناسب است.
    برای ایجاد دمنوش موثر، فقط چند برگ پاپایا را در آب قرار دهید و روی حرارت گاز قرار دهید. پخت و پز بر روی یک گرمای متوسط به جوهر برگ اجازه می دهد تا به آرامی استخراج شود. بعد از 15 تا 20 دقیقه صاف کنید و پس از اینکه حرارت قابل نوشیدن بود، استفاده نمایید. توجه کنید که هرگز هیچ نوشیدنی را تا زمانی که جوش است مصرف نکنید، این کار خطرات جدید برای سلامت شما به همراه خواهد داشت.
    دو قاشق غذاخوری دو بار در روز از این دمنوش قدرتمند می تواند کمک کند تا شمارش پلاکت به حالت عادی برگردد. شما همچنین می توانید عصاره برگ پاپایا را به شکل پودر، کپسول و چای خریداری کنید.
    پاپایا برای خانمهای باردار سمی است زیرا ممکن است باعث سقط جنین خواسته شود. میوه پاپایا خام باعث انقباض رحم می شود . انقباض رحم باعث سقط جنین ، و  زایمان زودرس می شود. علاوه بر این، پاپائین در برگ این میوه یافت می شود که باعث انقباضات رحم می شود . با توجه به این خطر، در هنگام بارداری، باید از مصرف پاپایا به ویژه در موارد خام ، در زنان جلوگیری شود.
    علاوه بر این مصرف بیش از حد پایا موجب تنگی نفس و عمل ضد انعقادی نیز می شود. بنابراین به اندازه مصرف کنید.
  2. آلوئه ورا: چطور میشود یک ماده گیاهی اینقدر خاصیت داشته باشد. شواهد نشان می دهد که آلوئه ورا یک راه حل سریع برای افزایش شمار پلاکت است و نشانه های ترومبوسیتوپنی را از بین می برد. نوشیدن هر روزه آب آلوئه ورا از خونریزی لثه و دندان ها جلوگیری می کند و باعث افزایش انرژی می شود، زیرا بدن شما شروع به افزایش پلاکت کرده است.
  3. تأمین کلسیم از غذاهای لبنی:  کلسیم برای کمک به تشکیل لخته های خون مورد نیاز است. شیر منبع عالی کلسیم است. کلسیم با ویتامین K کار می کند که ویتامینی مهم برای کمک به انعقاد خون است. کمبود ویتامین K نه تنها مانع انعقاد خون می شود، بلکه همچنین نشان داده شده است که استخوان ها را تضعیف می کند که می تواند به پوکی استخوان منجر شود.مصرف محصولات لبنی مانند پنیر و ماست همراه با شیر، راهی عالی برای حفظ سطح کلسیم و کمک به تولید پلاکت خون است.
    اگر یادتان باشد در مقاله 12 نکته تغذیه ای گفتیم در صورتی که بدن شما با لبنیات مشکل دارد آنها را کنار بگذارید یا کم کنید، اگر بدن شما با آنها مشکل دارد! در صورتی که لبنیات را کنار گذاشتید، کمبود کلسیم و ویتامین K را با روش های دیگری جبران کنید.
  4. اسید های فولیک: فولات ها یا اسید های فولیک، یک ویتامین پیچیده B هستند (B9) و در سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج، بروکلی و سبزی روتاری یافت می شوند. یکی از ویژگی های خوردن این غذاهای سبز این است که میزان هموگلوبین خون را افزایش می دهد که یکی از دلایل اصلی پلاکت های خون پایین است. سایر مواد غذایی حاوی چگالی بالا فولات ها را در ادامه شرح می دهیم.
  5.  برو دنبال نخود سیاه! : نخود سیاه حاوی مقادیر زیادی فولات است، همچنین عدس و لوبیا نیز در کنار نخود سیاه حاوی محتویاتی فولات هستند، لوبیاهای لیما، پینتو، لوبیا Mung، و همچنین لوبیا دریایی و لوبیای سیاه بهتر هستند.
  6. نان، گندم، نان فرانسوی و ایتالیایی نیز حاوی فولات هستند.
  7. انبه، پرتقال، انار و کیوی: این ها میوه هایی هستند که به بالابردن سطح پلاکت شما کمک می کنند. استفاده از میوه هایی که کمتر پردازش مصنوعی شده اند و قند و چربی کمتری دارند، علاوه بر اینکه به بالابردن سطح پلاکت شما کمک می کنند، به طرق مختلف برای بدن شما مفید هستند.غذاهای ضرروی دیگر حاوی فولات شامل کبد مرغ، جوانه گندم، گیاهان و ادویه جات همراه با دانه های آفتابگردان، بادام زمینی و غلات غنی شده با ویتامین است.از مصرف امگا 3 اسیدهای چرب موجود در ماهی باید تا حدودی اجتناب شود زیرا امگا 3 به کاهش فعالیت پلاکتی در خون کمک می کند.
  8. پروتئین های بدون چربی: این پروتئین ها منابع بسیار خوبی از زینک و ویتامین B12 هستند که می توانند عملیات ترومبوسیتوپنی (کمبود پلاکت) را معکوس کنند. از بوقلمون، ماهی و مرغ استفاده نمایید.
  9. ویتامین A: این ویتامین برای تولید پلاکت ها ضروری به نظر می سد. هویج، کلم پیچ، کدو تنبل و سیب زمینی منابع سرشاری از ویتامین A هستند. در مورد مصرف کلم با پزشک خود مشورت کنید، ممکن است در مقاطعی این مصرف را برای شما منع کند.
  10. آلفا آلفا یا همان یونجه و شبدر: این گیاه یک گیاه معجزه آسا در درمان کم خونی و پلاکت پایین می باشد که از گذشته نیز در طب سنتی رواج داشته است. بهتر است جوانه شبدر و یونجه را خودتان درست کنید. ابتدا 100 تا 250 گرم دانه شبدر یا یونجه را بشورید و در ظرف آبی خیس کنید و در جای خنک یا دور از نور زیاد نگاه دارید. روزانه یک تا دو بار آب آن را عوض کنید. پس از حدود دو روز خیس بودن آنها را درون آبکش ریخته و دستمال تمیز و مرطوبی روی آنها قرار دهید و سطح دستمال را مرطوب نگاه دارید و این عمل را تا جوانه زدن دانه ها ادامه دهید. فرآیند جوانه زدن 3 تا 5 روز طول می کشد. بهتر است آنها را قبل از گذاشتن در یخچال مصرف کنید.
  11. سیرابی: درست شنفتید! همین غذایی که خیلی ها از آن بدشان می آید، سرشار از خواص جادویی و بی نظیر است که در خیلی از مواد غذایی به این اندازه یافت نمی شود. سیرابی سرشار از انواع ویتامین B است، ویتامین های B1 ، B2 ، B3 و بخصوص B12 از جمله آنهاست. مقدار آهن در سیرابی، تقریباً مشابه گوشت است؛ یعنی در هر 92 گرم آن حدود 5/19 میلی‌گرم آهن وجود دارد. در هر 92 گرم از سیرابی، حدود 7/1 میلی‌گرم روی وجود دارد که 11 درصد از نیاز روزانه بدن است. همچنین سیرابی سرشار از ویتامین A می باشد.
    سیرابی به طور کلی برای درمان پلاکت کم عالی می باشد. از طباخی بخواهید آن را حسابی با قیچی برایتان ریز ریز کند تا راحت بخورید. می توانید درخواست کنید نصفی مغز گوسفند نیز در آب آن برایتان خرد کند. مغز گوسفند امروزه توسط متخصصان طب اسلامی برای درمان پلاکت توصیه می‌شود.
  12. مغز گوسفند و شتر: من (نویسنده مطلب) از دو نفر در این مورد شنیده ام که با این روش درمان گرفته اند. طب اسلامی معتقد است که به له کردن دو عدد مغز شتر و یک عدد مغز گوسفند و ترکیب آنها با هم و سپس مصرف روزی یک قاشق از آن میزان پلاکت به طرز معجزه آسایی بالا می رود.
    تا جایی که فهمیدم متخصصین طب اسلامی به وجود مطلبی در کتاب قانون ابن سینا در این مورد استناد می کنند، البته ابن سینا روحش هم از وجود چیزی به اسم پلاکت در اون زمان خبر نداشته، اما به هر حال طب مدرن امروزی هم در خیلی از موارد به ابن سینا استناد کرده است.
    شاید این یک روش تضمین شده نباشد، اما شاید به امتحانش هم می ارزد، این کار را تا 40 روز ادامه دهید. فقط به کلسترول خون خود توجه داشته باشید.
  13. ویتامین D: در مطلبی تأثیر ویتامین دی در درمان ITP را متذکر شدیم، آفتاب مستقیم بگیرید، تخم مرغ، قارچ و شیر غنی شده با ویتامین دی بخورید و از مکمل های روزنانه ویتامین D3 استفاده کنید.
  14. عرق بوقناق: بوقناق یا ایرینجیوم (نام علمی: Eryngium) یک گونه از گیاهان گل دار از خانواده Apiarene است که حدود دویست و پنجاه گونه را شامل می شود. این گیاه می تواند بصورت طبیعی و یا در محیط های باغی رشد نماید و اثرات درمانی زیادی برای آن ذکر نموده اند. می توانید عرق بوقناق را روزی یک استکان (100 میلی لیتر) همراه با کمی قند و عسل میل کنید.