شاید برایتان عجیب باشد که بگوییم این داروی مهم برای درمان بیش از 101 نوع بیماری استفاده شده است. بعنوان مثال سندرم کاوازاکی، کودکان مبتلا به HIV، پیوند سلول های بنیادی خون ساز، MS، لوپوس، سندرم خستگی مزمن، آرتریت روماتوئید و البته بیماری ITP.

IVIG معمولاً بصورت سرم به بدن تزریق می شود و البته این دارو می تواند در درمانگاه به صورت سرپایی نیز تزریق شود.

در روی جعبه بعضی از داروها نوشته در دمای زیر 25 درجه سانتیگراد نگهداری کنید، اما بهترین دما 2 تا 8 درجه سانتیگراد می باشد و خب باید از یخ زدگی آن محافظت کرد. بنابراین شاید جاتخم‌مرغی یخچال تان جای مناسبی برای آن باشد.

گاهی اوقات دارو را با دکستروز 5% رقیق می کنند و به ازای هر کیلو از وزن بدن 2گرم از دارو استفاده می شود که البته این مقدار به صلاحدید پزشک شما تغییر می کند.

 

این دارو چه عوارضی دارد؟

عوارض این دارو اغلب هنگام تزریق ظاهر می شود و با تنطیم سرعت و مقدار تزریق، قابل کنترل است.گاهی نیز عوارض در 3روز اول بعد از تزریق دیده می شود.

سردرد شایع ترین عارضه است. لرز، سرگیجه، تب، خارش، سرفه، تهوع و استفراغ، درد شکم و پشت، خستگی، بثورات جلدی، تغییرات فشار خون و … از جمله عوارض احتمالی این دارو هستند.

در صورت بروز هر یک از این عوارض کادر درمانی با تجویز استامینوفن یا آنتی هیستامین یا دوزهای پایین پردنیزولون عوارض را کنترل خواهند کرد. پرستار هنگام تزریق فشار خون، درجه حرارت و نبض را چک می کند.

واکنش های آلرژیک مانند تنگی نفس به ندرت اتفاق می افتد. دارو از لحاظ انتقال عفونت هایی مانند هپاتیت و یا   HIV کاملاً ایمن می باشد.

احتمالا دارو برای بیماران ITP بصورت چند روز پشت سر هم تزریق خواهد شد. مثلاً 3 روز، روزی 20 گرم.

منع مصرف:

در بیماران دچار اختلال عملکرد قلبی یا کلیوی، دیابت، حساسیت به مالتوز یا ساکارز، واکنش های آلرژیک جدی، اختلالات انعقادی و افراد مبتلا به سندرم کمبود اولیه آنتی بادی، منع مصرف این دارو وجود دارد.

مصرف در زمان شیر دهی و بارداری مشکلی ایجاد نمی کند؛ بلکه تا حد زیادی از عوارض بعد از زایمان جلوگیری خواهد کرد. استفاده هم زمان با سایر داروها نیز تداخلی ایجاد نمی کند.

آیا با برنامه واکسیناسیون کودکان تداخلی ایجاد می کند؟

IVIG باعث مهار پاسخ بدن به واکسن های حاوی ویروس زنده مانند آبله مرغان، سرخجه و اوریون می شود. بنا بر این در صورت دریافت این واکسن ها تا 3 ماه IVIG تزریق نشود. و واکسن نیز حداقل 1 ماه وترجیحاً 3 ماه پس از یک دوره IVIG تزریق شود.

دارو تاثیری بر سایر واکسن ها ندارد.

چرا داروی IVIG گران است؟ آیا جایگزینی دارد؟

مراحل تهیه این دارو بسیار پیچیده و پرهزینه می باشد. پلاسمای خون از2000 نفر گرفته شده، مواد غیرضروری و مضر آن در مراحل مختلف حذف شده و به طور کامل میکروب کشی می شود. در نهایت بسته بندی و در دمای خاص فریز می شود.

شبیه ترین ماده به این دارو آغوز شیر مادر (شیر مادر در روزهای ابتدایی تولد نوزاد) می باشد ولی به مراتب تاثیر کمتری دارد.

این دارو تقریبا کمیاب بوده و باید از مراکز معتبر مانند داروخانه هلال احمر تهیه شود. شرکت های دارویی مختلفی این دارو را تولید می کنند که البته تفاوتی در کیفیت محصولات وجود ندارد.

قیمت یک ویال 5 گرمی آن در حال حاضر (تیرماه 97) حدود یک میلیون تومان است که با بیمه تأمین اجتماعی حدود 100 تومان تمام می شود. برای یک دوره درمان پزشک شما حدود 10 تا 20 ویال 5گرمی تجویز خواهد کرد.

توجهات لازم:

کاهش ادرار، افزایش ناگهانی وزن یا ورم پاها، می تواند نشانه ای از واکنش های کلیوی به دارو باشد.

در صورت وجود درد، تورم، قرمزی یا برآمدگی در محل تزریق در دست یا پا به پزشک اطلاع دهید. این حالت ممکن است به علت ایجاد لخته باشد که در صورت نبود زخم گوارشی پزشک برای رفع آن آسپرین تجویز خواهد کرد.

ادرار قهوه ای یا قرمز و پوست زرد نشانه های عوارض کبدی دارو است.

*برای کاهش عوارض، نوشیدن بیش از 7 لیوان آب قبل از شروع تزریق و ادامه ی این روند تا 1 ماه بعد از آخرین دریافت ضروری می باشد.

از نوشیدن چای یا قهوه در روز قبل از تزریق خودداری شود.

اندازه گیری میزان ادرار و انجام آزمایشات کلیوی (Bun,Cr) مرتب انجام شود.